artArtero – cat

artArtero

autoretrato Alons Artero
Alons Artero

«La Nuesa del Nu»

«Luxúria-Rebuig. En general, i al marge d’altres consideracions, són les dues emocions que ens produeix la visió d’un cos nu. La reflexió sobre aquest fet ens pot obrir la porta a una nova visió més equilibrada i més sana. Potser Fidias assentiria amb un somriure».

Alons Artero

«Alons Artero Diéguez expressa a través de la seva obra el compromís amb el real que està present en cada detall quotidià i la capacitat de treballar amb l’immediat per aconseguir l’essencial, allò que no està sotmès a les lleis de la raó, el temps ni l’espai. La constància per aprendre i desenvolupar una tècnica exquisida i refinada és entesa com una eina que permet la llibertat de moviments cap a l’essencial. La capacitat de gaudir creant, lliurat a la inspiració meditativa, és un camí d’acostament a l’essencial.»

Reyes Alejandre Escudero

Els treballs d’Alons Artero mostren essencialment la figura humana, majoritàriament nus de dones i homes. En mirar, m’apropo gradualment a les imatges, m’hi submergeixo lentament. Primer veig cossos nus: forts, delicats, lleugers i pesants, tots diferents; pits, cames, abdomens , braços, colls, cabells, pell, músculs, gestos…
Després de contemplar-ho una estona, la meva mirada es concentra als ulls dels personatges, i passa una cosa especial: m’adono que el personatge no em mira directament. Veig el seu erotisme, la seva connexió interior, però no és exhibicionisme de part seva. No es tracta d’acostar-se a l’espectador i intentar convèncer-lo de si mateix. Sembla que la seva mirada prové d’aquest punt íntim interior del qual també ens miren els nens petits. Més una audició amb els ulls que no pas una visió activa.
Els models estan molt connectats amb ells mateixos, abstrets, en un moment en què estan en repòs, però alhora s’ocupen de si mateixos, on són bells i reflexius en la soledat. Encara que fan que el seu cos sigui visible en la seva intimitat, es troben en aquest nivell intern on no volen coquetejar amb el món sota estrès. Les figures es recullen i es concentren com en un estat meditatiu.
Finalment, a les obres veig la feina de l’artista. Manejar els colors, l’equilibri de la llum i l’ombra, l’espai i la forma. El seu coneixement de l’anatomia del cos em fa l’efecte que no pinta un cos des de l’exterior, sinó que el dissenya des de l’interior, sabent la connexió i la interacció dels elements individuals. Veig els gestos i la ponderació que tenen els cossos, el lloc on hi ha el centre de gravetat. Veig les mans recolzades o sostingudes a l’aire, però no buides o desapegades, sinó que tenen el seu pes i història. Tot això, és clar, forma part de l’ofici d’un bon pintor i m’agradaria afirmar que Alons Artero ha adquirit aquest ofici i pot donar vida a una persona en una tela bidimensional.
Les pintures i els dibuixos corregeixen la meva mirada. La forma externa és al principi una barrera, agradable o irritant, però després la meva mirada hi passa a través i em connecta amb el nucli de la figura, més enllà dels noms i les paraules. És una experiència calmant i curativa. Em sento amb el meu «imperfecte» cos en la millor companyia, en l’àmbit del que és quotidià i versàtil, i no en l’àmbit restringit del que és especial i una «perfecció artificial empeltada». És el camí a través d’allò físic cap a allò espiritual.

Hans Richter

Canal de YouTube

https://www.youtube.com/@AlonsArtero/videos

Exposicions

2015 Al “Espacio 120”, Hospitalet
2010 Al Restaurant Guixot, Barcelona
1995 Al Club Hebe. Barcelona. Al Centre Cultural «Gregal Besos», Barcelona
  Al «Gregal Besos» Cultural Center, Barcelona
1991 Al «Al Museu Torre Balldovina. Santa Coloma, Barcelona
1989 Al Centre Cívic «Les Cotxeres de Sants», Barcelona
1987 De Dibuixos a l’ Aula de Cultura Santa Eulália, L’Hospitalet de Llobregat
  De Retrats al Centre Cívic Torre Llobeta, Barcelona
1981 Col·lectiva a Alemanya, de Pintura Xinesa, formant part del Grup de Pintors Xinesos
1976 Col·lectives a Bélgica, Italia, Alemanya, etc., com a component de l’Associació »TRUC- TROC», de Brusel·les
1975 «Arts en Europe», Bélgica
1974 Previa selecció, al Concurs de Dibuix «Ciutat de Barcelona»
  Previa selecció, al XVI Concurs Internacional de Dibuix «Ynglada-Guillot»
  Previa selecció, al Concurs de Dibuix «Sant Jordi», Barcelona
  Previa selecció, a la 1ª Bienal Nacional de Pintura Ciudad de Huesca
  Previa selecció, al III Concurso Nacional de Pintura »Blanco y Negro», Madrid
  Previa selecció, al XIII Concurs Internacional de Dibuix «Joan Miró», Barcelona
  Col·Iectiva com a component del «Grup Internacional» a la galeria de l ‘Auditorium de L’Innovation, Bélgica
1973 Previa selecció, al Concurs Internacional de Dibuix «Ynglada -Guillot», Barcelona
  Previa selecció, al Concurs de Pintura «Ciutat de Barcelona»
  Previa selecció, com a component del «Grup Internacional», a la col·lectiva del Casino de Spa, Bélgica
   
   

REPRESENTACIONS INTERNACIONALS

1981 En representació de Formosa, Xina, a l’Exposició de Pintura Xinesa a Alemanya
1972 En representació de Bélgica, al Concurs Internacional Museu 2000, de Luxemburg
   
   

OBRES A MUSEUS I ENTITATS OFICIALS

   
1977 1 obra a l’Ajuntament de Brusel·les
1972 3 obres al Museu 2000 de Luxemburg
   
   

Contacte

Alons Artero Diéguez
Barcelona, España
alonsartero@hotmail.com